Mammas oppskrift på Vegaboller.

I påsken hadde jeg ikke kjøpt noe godt til påske da jeg var hos pappa. Men, da tenkte jeg at jeg heller kunne unne meg noe god baks. Jeg begynte å lete i mamma sine oppskriftsbøker, og da fant jeg en oppskrift på noe jeg aldri har laget. Det minner jo veldig på kanelboller, men utseende er ulikt. Jeg vil nesten påstå at disse var bedre enn kanboller som er snurret rundt i en snurr. Så her skal dere få oppskriften på noe bedre.

Vegaboller.

Tid: 1 og en halvtime, der 1 time er til heving og 8 minutter i ovnen.

Ca 25 stk dersom du lager de litt mindre. Jeg fikk  ca 13.

 

Ingredienser

25g Gjær

75g Smør eller margarin

3 Dl melk

1/2 Ts salt

1/2 Dl sukker (eller sukrin)
1 Ts malt kardemomme

Ca 7 1/2 Dl hvetemel

 

Fyll

75g romtemperert smør eller margarin

Nesten 1 Dl sukker (sukrin)

1 1/2 Ts kanel

 

Til pensling

Egg

 

1. Smuldre gjæren i en bolle, (selv brukte jeg tørrgjær)

2. Smelt smøret, tilsett melken og varm opp til 37 grader. Hell litt av væsken over gjæren og rør til den er oppløst.

3. Tilsett resten av væsken, salt, sukker, kardemomme og det meste av melet. Arbeid deigen smidig til den slipper bollekanten. Dryss mel over, dekk til og hev i ca 30 minutter.

4. Bland ingrediensene til fyllet.

5. Elt inn resten av melet på arbeidsbordet. Kjevle deigen til en leiv på ca 30 X 70 cm.

 

6. Bre fyllet på leiven. Rull den sammen fra langsiden. Skjær rullen i ca 3 cm brede biter.

 

 

 

 

7.Trykk med skaftet på en kniv eller en skje på midten av deigbitene så bollene “åpner” ser.

8. Bollene legges på en smurt eller bakepapirkledd stekeplate. Dekkes til og heves i ca 30 minutter. Pensles med egg.

9. Stek bollene midt i ovnen ved 225-250 grader i ca 8 minutter. I varmluftsovn ved 200 grader i ca 10 minutter. Avkjøl på rist, gjerne tildekket. Da blir de saftige.

 

De ble kjempe gode så det er verdt å prøve.

 

les: Oppskrift på glutenfrie sjokoladekjeks.

 

 

#vega #vegaboller #Kanelboller #Oppskrift #Bakst #Hjemmlagd #Tips #Blogg #Kanel #Påske #Langfredag #Fredag #mat #ferie #Familie

 

-Randi Annette-

6 kommentarer

Siste innlegg